Van zingen kun je gezonder worden!

 

 Iedereen die af en toe of regelmatig zingt, merkt waarschijnlijk dat je van zingen blij wordt. Duitse onderzoekers van de universiteit van Frankfurt zijn gaan onderzoeken hoe dat komt. Ze namen bloed af van koorleden voor en na het zingen, en onderzochten dat. Het bleek dat de concentratie immuunglobuline A, eiwitten die als afweerstof werken, en de hoeveelheid cortisol, een hormoon tegen stress, bij deze koorleden na het zingen waren toegenomen.

Zingen lijkt stressverlagend te werken en het bevordert je weerstand: je wordt minder makkelijk ziek.

 

Zweedse onderzoekers vonden dat bij koorzangers de hartslag langzamer werd. De harten van koorleden gingen tegelijk kloppen, als in een gezamenlijk ritme. Misschien kwam dit doordat iedereen op dezelfde manier aan het ademen was. Ze merkten dat de hartslag van koorleden leek op die van mensen die yoga beoefenen. 

 

Kortom: zingen maakt je blij, want als je aan het zingen bent, kun je niet piekeren. Als je samen zingt, zorgt dat voor verbinding. Van dingen samen doen worden we sowieso gelukkiger!

 

Commentaren: 0